Lajiesittely

Uppopallo lyhyesti

Uppopallo on hyvin taktinen ja nopeatempoinen kontaktilaji. Se on maailman ainoa kolmiulotteinen pallopeli. Taktiikan merkitystä lisää se, että pelaajat joutuvat välillä tulemaan pinnalle hengittämään (sukellusajat ovat tyypillisesti vain 5-15 sekuntia). Pelaajien vaihdot pelissä suoritetaan jääkiekon tapaan lentävinä vaihtoina. Kolmiulotteisuus lisää pelin viehätystä huomattavasti. Syöttö tai vastustaja voi tulla miltä tahansa suunnalta, oikealta, vasemmalta, ylhäältä, alhaalta, takaa tai edestä. Vaikka peli on hyvin fyysinen, tapahtuu pelissä harvoin loukkaantumisia.


Video Stian Håland

Pelin aloitus

Ottelun alkaessa pallo on altaan pohjassa keskellä pelikenttää. Molemmat joukkueet ovat tällöin korilinjalla vedessä ainakin toinen käsi seinää koskettaen. Vaihtopelaajat istuvat vaihtopenkeillä. Maatuomari käynnistää pelin pitkällä jatkuvalla äänimerkillä ja samalla käynnistyy pelikello. Joukkueet sukeltavat kohti palloa ja kamppailu pelin voitosta alkaa.

Pelin kulku

Pelaajat ovat vesivuorollaan altaassa 1-2 minuuttia tehden 10-20 sekunnin sukelluksia. Välillä käydä pinnassa täyttämässä keuhkot ja sukelletaan takaisin sopivaan kohtaan. Pinnassa snorkkelin kautta hengittäminen sallii pelin seuraamisen koko ajan. Palloa kuljetetaan ja syötellään pelaajalta pelaajalle edeten kohti vastustajan koria. Tavoitteena on työntää pallo vastustajan koriin jolloin saa maalin. Maali on yhden pisteen arvoinen. Vastustajan ohittaminen kolmiulotteisessa elementissä on yhteisvoimin helppoa, mutta korin teko onkin jo vaikeampaa. Ylivoimatilanteet ovat tässäkin lajissa maalivahdin painajaisia. Vaihtoon tuleva pelaaja kierähtää ketterästi altaan reunalle, jolloin hänen vaihtopelaaja sukeltaa vaihtokäytävän kautta peliin. Maalin jälkeen pelaajat palaavat päätyihinsä. Tämän jälkeen koritettu joukkue hyökkää omasta päädystä saatuaan merkin.

Pelaajien tehtävät

Hyvä pelaaja pystyy tarvittaessa pelaamaan kaikkia pelipaikkoja. Hyökkääjä joutuu myös puolustamaan ja puolustaja hyökkäämään. Kaikki pelaajat joutuvat tarvittaessa täyttämään maalivahdinkin paikan. Tästä huolimatta pelaajat erikoistuvat eri tehtäviin; Maalivahdeiksi, puolustajiksi tai hyökkääjiksi. Uppopallokentässäkin on vasen ja oikea puoli. Joten on myös oikea ja vasen laitahyökkääjä, vastaavat puolustajat, keskushyökkääjä ja maalivahti. Käytännössä kuitenkin maalivahti ja keskushyökkääjä pelaavat samaa paikkaa: puolustaessa on kaksi maalivahtia ja hyökätessä on kaksi keskushyökkääjää, jolloin nämä pelaajat ovat vuorotellen pohjassa, koska ilma loppuu kuitenkin kesken. Joukkueessa on kaksi kentällistä, joten jokaisella kenttäpelaajalla on vaihtomies. Maalivahdin mennessä vaihtoon keskushyökkääjä sukeltaa altaaseen ja pelaa kuten maalivahti.

Rangaistuspallo

Mikäli joku puolustavan joukkueen pelaaja estää miltein varman maalin synnyn sääntöjen vastaisesti, joudutaan tuomitsemaan rangaistuspallo. Pelikenttä tyhjennetään pelaajista ja hyökkääjällä on 45 sekuntia aikaa tehdä maali vastassa vain rikkoneen joukkueen maalivahti. Hyökkääjä aloittaa keskeltä kenttää summerin soidessa. Sekä hyökkääjä että maalivahti saavat uusia sukelluksensa rajatta rangaistuspallon suorituksen aikana. Parhaat maalivahdit ovat koko rangaistuspallon keston ajan pohjassa. Maalivahti ei saa tuoda hyökkääjää pinnalle ja hänen on oltava kosketusetäisyydellä korista (vaakasuunnassa). Rangaistuspallo päättyy, kun hyökkääjä tekee maalin, tai kun maalivahti saa pallon haltuunsa ja tuoden sen pinnan yläpuolelle, tai kun 45 sekuntia on kulunut, eikä maalia ole tehty. Jos puolustava joukkue tekee virheen, tuomitaan uusi rangaistuspallo. Jos hyökkäävä joukkue tekee virheen, puolustava joukkue saa vapaapallon ja peli aloitetaan kuin korituksen jälkeen. Jos aika täyttyy ilman maalia ja rikettä, aloitetaan peli kuten ottelun alussa, pallo altaan pohjassa pelialueen keskellä.